-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření15 min
-
Porce6
-
Celkový čas45 min
Ovocné knedlíky patří mezi tradiční česká jídla a tento poctivý recept mi předala moje babička. Sama je připravovala každou sezónu ve velkém množství a zbývající knedlíky vždy dávala zamrazit pro “případ nouze”.
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky jsou krásně vláčné a do těsta kromě borůvek můžete plnit libovolné ovoce, já vám však popíši konkrétně tyto borůvkové, které jsme se sourozenci milovali. Babička tyto knedlíky připravovala na páře, ale já je dělávám ve vodě a o tento recept se s vámi podělím.
Suroviny na babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
- 1/2 čerstvého droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 350 ml mléka
- 600 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 500 g borůvek
- špetka soli
Ke knedlíkům:
- 80 g másla
- 200 ml zakysané smetany
- rozdrobený tvaroh
- moučkový cukr
Postup přípravy babiččiných kynutých borůvkových knedlíků
- Jak už to u kynutého těsta bývá, nejprve nechte vzejít kvásek. Toho docílíte tím, že v misce utřete rozdrobené droždí a lžíci cukru a vzniklou kašičku zalijete polovinou vlažného mléka. Takto nechte kvásek na teplém místě zhruba 10 minut dokud nebude pěnit a nebudou se v něm tvořit bublinky.
- Jakmile vám vzešel kvásek, prosejte do velké mísy mouku přes jemné síto. Přidejte vzešlý kvásek, zbytek mléka a špetku soli. Vše důkladně promíchejte a ještě nechte vykynout.
- Vykynuté těsto dejte na pomoučněný vál a rozdělte ho na stejně velké kousky. Z každého kousku vyválejte menší placičku, dejte na ní lžíci borůvek a zabalte.
- Ve větším hrnci si dejte vařit vodu a mezitím nechte ještě knedlíky kynout. Poté knedlíky vařte 8-10 minut ve vroucí vodě. Po uvaření knedlíky vyndejte a propíchněte vidličkou.
- Knedlíky podávejte s rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem nebo tak, jak je máte rádi.
Chutnaly vám babiččiny kynuté borůvkové knedlíky? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
Ke knedlíkům
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review